Ryhmällä oli tänään pitkä ja mielenkiintoinen keskustelu siitä mitä blogi oikeasti on. Haimme rajatapauksia ja yritimme määritellä blogeja niiden kautta. Haimme normitapauksia, mutta niitäkin oli laajasti.

Omalta kohdaltani olen seuraillut blogeja siitä lähtien kun kaverini lähti vaihtoon ja kirjoitti verkkoon blogia siitä kuinka vaihtarireissu eteni. Itsekin tein päiväkirjaa omasta vaihtariajasta. Tein itse sivuston, jota päivitin säännöllisesti, mutta siinä ei ollut kommentointimahdollisuutta. Oliko se sitten blogi? Siinä oli ajallista etenemistä, aikaleima, mutta nimenomaan kommentoinnin puuttuminen oli ongelmallista. Toisaalta mm. blogspotin blogeissa on mahdollista kieltää kommentointi, joten onko kommentoinnin mahdollisuus sittenkään blogeja määrittävä asia? Kommentointi on siltikin erittäin tärkeä ominaisuus.

Loppumietteissämme jäimme pohtimaan sitä, että kategoriaan "blogi" tuntuu tippuvan ne sivut jotka eivät tunnu sopivan perinteisten gategorioiden sisälle. Esimerkiksi minun valokuvagalleriani menee blogimääritysten sisään ( http://www.flickr.com/photos/Fantasyfan ) vaikkakin sen ainoana rajoitteena on se, että sinne on ladattava aina kuvaa ja vasta ladatusta kuvasta voi keskustella. Siltikin sivuni määritellään ensisijaisesti galleriaksi.

Määritteleekö kanavan valinta sitten sen, onko tuote blogi vai ei? On helppo määritellä blogeiksi kaikki Vuodatuksen ja Blogspotin blogin, koska ne ovat osa blogi-sivustoa. Mutta onko itse omalla sivulla julkaistut jutut blogi? Kuinka hyvä kommentointitekniikka siinä täytyy olla, jotta se olisi blogi?

Blogia on edelleenkin hirveän vaikea määritellä, mutta haluan laskea sen blogin rikkaudeksi. Vähemmän määritteitä, vähemmän rajoja -> enemmän tilaa omalle ilmaisulle. Webadminina isolla foorumilla joutuu jatkuvasti tekemään päätöksiä, joissa rajoitetaan yksilön ilmaisua ja luovuutta foorumin yleisen luettavuuden kannalta. Foorumeilla tämä linja toimii hyvin vaikka onkin ikävä, mutta onneksi blogien ei tarvitse sitä linjaa toteuttaa, vaan kukin blogin pitäjä voi julkaista sitä mitä tahtoo ilman muun tahon suorittamaa esieditointia, mikä taitaakin olla blogien suurin oivallus.